Предоставено от Blogger.

Обувките и тяхната история

Обувките са едно от първите неща, които човека се е научил да използва. Когато пътували през труден, каменист терен, хората бързо осъзнали необходимостта от средство, с което да предпазват краката си. Исторически сведения от Китай, Египет и други ранни цивилизации споменават използването на обувки. В библията също има периодично споменаване за ­обувк­ите­.

Ранните хора са използвали наподобяващи чорап пред­пазители за крака. Първите обувки с твърда подметка са били създадени от ранните египтяни. Качеството на обувките съответствало на статуса на притежателя им. Висшата класа носела висококачествени сандали, отворени отпред, докато обикновените хора носели стари и изтъркани сандали. Робите не са имали право да носят обувки - били са задължени да ходят боси.

Гърците са били първите, които направили производството на обувки форма на изкуство. Те също така изобретили обувките с висок ток. Следващото нововъведение били тъй наречените "обърнати обувки", като горната част и подметката се ушивали с бод от вътрешната страна на обувката. В средновековието заострените обувки станали изключително актуални, но това продължило кратко. Много правителства забранили токове, които увеличават височината с повече от два инча. Последвали обувки с квадратни подметки, изключително широки обувки, наречени мечи лапи и много други странни и чудати модели.

Мъжките обувки с високи токове станали модерни в елита на 17 и 18 век, по време на френската революция. Скоро те възвърнали нормалната си височина, като символ за равенство. През 1800 година в Северна Америка се появили първите механични фабрики за производство на обувки. Това спомогнало за по-доброто пасване съответно на левия и десния крак. В действителност само от 1900 години хората правят различни обувки за двата крака, тъй като до преди индустриализацията изработката на две различни форми е била трудна.

Малко преди началото на 1900 та година, когато баскетбола набрал популярност, били изобретени едни от най-често срещаните обувки произвеждани някога -гуменките.


http://www.eadvise.info/?page=show_art&id=43&art_id=217
История на обувките от средновековието до 19 век 

Image 


Обувката има над хилядолетна история. Най-ранните сведения за това, какви обувки са носили предците ни са от времето на Древен Египет и Древна Гърция. По това време били популярни сандалите, които в зависимост от вида, материалите и изработката били своего рода визитна картичка за положението на носителя в обществото. Освен това, мъжките и женските обувки се различавали по цвят, а бродерията от перли  показвала, че обувката е за специален случай. 

Средновековна Европа заменила сандалите с пантофи с дълги и извити нагоре носове.  Особено интересни са пантофите, чиито извити носове били украсявани със звънчета. Френският крал Филип IV дори издал специален закон, съгласно който всички благородници били длъжни да носят такива обувки.  През XIV век дължината и извивката на обувката демонстрирала положението в обществото. Колкото са по-дълги и по-извити, толкова по-високопоставен е този, който ги носи. За да не се спъват, когато вървят, носовете на обувките били привързвани за краката с панделки. Тази форма се запазила дори в доспехите на рицарите. 


 Image 

 Image 

 Image 

В епохата на Ренесанса, обувките били изработвани от кожа, кадифе, коприна и вълна, в различни цветове.  Появили се ботуши от мека кожа или велур. На външен вид обувките все повече се доближавали до съвременните модели. През XV обувките станали по-къси и по-широки, така наречените „кравешки муцуни” . Но и тук изпаднали в крайност. Колкото по-широка ставала предната част, толкова по-малка ставала задната, докато в един момент се наложило да привързват пантофите за краката си. 
 Image 

 Image 


В средата на XVI век  заедно с модата на многобройните прорези в костюмите, на мода дошли и „мечешките лапи”- обувки от цветна кожа или кадифе, без току с широк нос. Украсявали ги с разрези, под които се подавала подплата в друг цвят. 

 Image 


В епохата на барока, 17 век, на мода излезли обувки на ток и с панделки. Дори мъжете били длъжни на бал да се явяват с обувки, украсени с огромни панделки. Във ежедневието си обаче предпочитали да носят „ботфорди” – ботуши с квадратни носове  и широка и обърната горна част 

 Image 

 Image 

По време на царуването на Луи XIV обувките достигат своя разцвет. Височината на тока достигнала невиждани дотогава размери. Става въпрос за мъжките обувки (по простата причина че кралят бил дребен и искал да изглежда по-висок). По това време дамите носили изящни, леки пантофки от кадифе или коприна. Един от най-популярните модели бил slap-sole shoes, идеята за който била заимствана от мъжкия гардероб. Първоначално това били мъжки обувки, използвани за езда. 

 Image 

 Image 

В XVIII се набляга още повече на декорацията на обувките , а от там и на стойността им, което ги превръща в бижута – катарами, скъпоценни камъни, злато. За дамските обувки били типични обувките без пети  и във формата на чаша. 
 Image 

 Image 

 Image 

 Image 

По време и след революцията във Франция, настъпва и революция и в модата. Обувките на ток изчезват почти напълно, на мода са вече разноцветни обувки с връзки и пантофки, наподобяващи съвременните  балетни палци. Разбила се богато украсени с бродерии и мъниста.

 Image 

 Image 

 Image 

 Image 

Обувките датират от 8000 г. пр. Хр - една много дълга история, наистина. През хилядолетията всякакви стилове и материали са били използвани за направата им. Някои успешни (съвременните атлетични обувки), а някои не толкова успешни (като Lotus обувките). 
10. Окобо сандали (Япония, 18-ти век до днес)Много преди 1970 и обувки с дебела подметка, японските маико (чирак на гейша) са носили Okobo сандали или сабо. Причината за носенето на тези много високи обувки с платформа е не само модата, но и ред практически причини. Цветът на плата зависи от състоянието на майко. Например, новия чирак ще носи червени, а този, който е завършил стажа си ще носи жълти.

9. Високи токчета за мъже (Европа, 1700 г. )
Обувките и чорапите са били много важни за мъжете през 1700 г., когато палтото и панталоните навлизат в модата и фокуса е вече е изместен към долната част на тялото. Ботушите напълно излизат от мода в полза на тези нови остри обувки, сложно украсени с панделки, розетки и катарами.
 

8. Кabkabs (Ливан, 14-17-ти век 
Тези обувки, известни като "kabkabs" или "nalins" някога са били един практичен начин за жените в Близкия изток да се предпазват от мръсотията и дискомфорта по мокрите, кални улици и горещи, влажни бани. Тези, които са принадлежали на богати родове са носели обувки украсени със седеф. Те са няколко инча високи, с бродирана кожа, коприна или ленти кадифе. Името "kabkab" произлиза от звуците, които излизат от ходенето с тях по мраморни подове.
7. Сплетени от брезова кора обувки (Финландия, средата на 20-ти век)
В началото на 20-ти век, жените са носели сплетени от брезова кора дневни обувки във Финландия. Те също така са били използвани като артикули за защита на по-скъпи кожени обувки от дъжд, кал и сняг. Тези обувки са обикновено изработени от брезова кора, но те биха могли също да бъдат изработени от липа или липа кора. Норвегия, Швеция и дори Русия са имали своя собствена версия на обувката. 

6. Chopines (Италия, 1580 - 1620 г.)
Днес, много малък брой от музеите са притежават примери за оригинален chopines. Дебюта на тези обувки е по време на Възраждането, но те все още са били носени от много италиански жени в началото на 17-ти век. Подобно на японските Okobo, Chopines също са изключително нецелесъобразни, основната им цел е била на ползвателят им да изпъкне. Те не само го повдигат с до 18 см (5 инча), но са изключително екстравагантни и скъпи. Тези обувки са направени от дърво, покрити с фина коприна или кадифе. 

5. Heelless обувки (2007г.)
Тези обувки са сравнително нови и модерни, но пък са прекалено странни, за да бъдат подминати. Дебюта им е на ревю на Antonio Berardi през 2007 г., и са популяризирани от Виктория Бекъм през 2008 година. 

4. Padukas (Индия, 1700 г.) 
Тържествената padukas е името на най-старата в Индия обувка. Те са имали само едно копче между палеца и втория пръст. Обикновено са били направени от сребро, дърво, желязо или дори слонова кост. Някои имат дори един шип Paduka и са използвани за мазохизъм. 

3. Дървени Младоженски Обувки (Франция края на 19 век)
От долината Bethmale, южно от град Saint Girons идват тези булчински дървени обувки. Те водят началото си от 9-ти век, когато местните жители завладели лагера на маврите нашественици и в чест на победата създали сабото. 

2. Балетна обувка (1980 до днес)
Балетната обувка е съвременен стил на обувката. Тези обувки не са предназначени да се носят за продължителен период от време. 

1. Lotus Обувки (Китай, от 10-ия век до 2009 г.)
В Китайките традиции е било задължително краката на жените да изглеждат малки като лотос. Това е довело до деформацията на краката още от детските години.  

Броненосци Обувки 
Александър МакКуин през 2010 г. публикува набор от броненосни обувки. Те бяха популяризирана от Лейди Гага, както и други известни личности, които не са прекалено притеснени да изглеждат доста нелепо в обществото. 
Hobyto.com

softmixer.com

0 коментара:

Публикуване на коментар

 
2012 Онлайн магазин"Моден свят" | Blogger Templates for HostGator Coupon Code Sponsors: WooThemes Coupon Code, Rockable Press Discount Code